28 years of traveling

maandag, december 22, 2008

Ischigualasto en Talampaya

2 parken die we zeker willen bezoeken zijn Parque Provincial Ischigualasto en Parque Nacional Talampaya. De 2 parken behoren tot de meest gefotografeerde regio's van Argentinië. Ze zijn beide UNESCO World Heritage sites.
Parque Provincial Ischigualasto is beter bekend als "Valle de la Luna" ofwel maanvallei. Dit is te wijten aan het feit dat het landschap eruit ziet als een euhm... maanlandschap.
Parque Nacional Talampaya is het meest bekend omwille van zijn gigantische kliffen uit rode zandsteen.

Om deze parken te bezoeken hebben we een uitvalsbasis nodig, de keuze valt op "San Augustin de Valle Fértil". De naam van het dorp is in elk geval langer dan dat het dorp groot is, we houden het dus verder op "San Augustin". Het is een piepklein dorpje met 2 verharde straten rond een plein. De grootste bestaansreden van dit dorp is juist de nabijheid van beide parken en het daaruit voortvloeiend toerisme. Hostels, cabana's en hotels schieten er als paddestoelen uit de grond, net als travelagencies. Wij komen terecht in Hotel "Cerro del Valle" bij Mario en Marissa, een jong en ondernemend koppel. Ook zij proberen een hotelletje op te bouwen en hebben reeds 2 kamers klaar. Qua comfort evenaren ze makkelijk een Hilton of een Sheraton, maar er is 1000 keer meer gastvrijheid, vriendelijkheid en gezelligheid aanwezig!
Mario en Marissa spreken beide zeer goed Engels en zijn een enorme bron aan informatie over de regio, we krijgen massa's tips.

's Ochtends vroeg komt Mario ons het ontbijt brengen en dan kunnen we op weg. We zijn met z'n 6: Sara uit Spanje, Lautaro uit Argentinië, Ruth en Juliana uit Duitsland en Vin en ik in een oude Ford Transit. Het is een kleine 100 km naar Ischigualasto en het wordt al snel duidelijk waarom dit park bekend staat als maanvallei. Het is woestijngebied met de meest bizarre landschappen en de oudste aardlagen ter wereld. Massa's fossielen en beenderen van dinosauriërs zijn hier gevonden. Eén van de bizarste verschijnselen is een zandvlakte bezaaid met kanonbalvormige stenen. Hoe ze zijn ontstaan of hoe ze hier terecht zijn gekomen is nog steeds niet exact geweten en er bestaan verschillende theoriën rond.



Talampaya ligt op ongeveer 93 km van Ischigualasto, vlakbij dus volgens Argentijnse normen, en is onze volgende stop. Dit park is totaal anders. Geen maanlandschap hier, wel een brede canyon geflankeerd door 2 gigantische rode zandsteen muren, 150 meter loodrecht omhoog. Zo recht en egaal alsof de aarde er met een gigantisch mes is opengesneden. Gewoonweg indrukwekkend en moeilijk uit te leggen of voor te stellen, je moet het gewoon zelf zien.



't Is moeilijk een favoriet te kiezen, beide parken zijn totaal anders en op hun manier zeer indrukwekkend. 't Is een geweldige uitstap en ook 's avonds is de afsluiter super als we met onze hele crew (Vin en ik, Sara, Lautaro, Ruth en Juliana) gaan eten in San Augustin.